Вчені припускають, що у боротьбі з COVID-19 може допомогти відвар жимолості

Китайські мікробіологи повідомляють про можливе відкриття нового способу лікування коронавірусу за допомогою молекул мікроРНК з відвару жимолості. 

Своє дослідження вони опублікували в журналі Cell Discovery., яке було створене у 2015 році і спеціалізується на публікації досліджень у галузі мікробіології, повідомляє MediaSapiens

За даними дослідження,  молекула MIR2911, за допомогою якої лікують грип групи A, показала ефективність у лікуванні SARS-CoV-2  - в його геномі знайшлося до 28 точок зв'язування з MIR2911.

Концентрація MIR2911 у відварі складала близько 52,5 пікомоль (30 г висушеної жимолості на 200 мл води). Такий відвар у концентрації 13,2 пм пригнічував відтворення вірусу на 93%. 

Для того, щоб перевірити свою гіпотезу, вчені провели клінічні дослідження, які тривали з січня до березня 2020 року в лікарні Нанкіна. В них взяли участь 75 хворих на COVID-19. Під час дослідження їх поділили на дві групи. Перша група додатково отримувала MIR2911 у відварі (10,5 пм на день), інша - звичайну суміш традиційної китайської медицини.

За даними дослідження, хворі з першої групи набагато раніше одужували - за 4 дні замість 12 днів у звичайних пацієнтів. 

Однак науковці попереджають, що експериментальні дослідженні нового методу лікування ще тривають. Тому вони радять використовувати відвари жимолості лише за рекомендацією лікаря. Крім того, є багато отруйних видів жимолості, вживання яких може призвести до смерті.

Нагадаємо, за останні п’ять місяців - з кінця лютого до середини липня - кількість молодих людей, які захворіли на коронавірус збільшилась утричі. Про це свідчать дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).